Mens en zingeving

Wie/ wat geeft zin aan mijn leven?
Het feit dat ik joodsorthodox ben maakt mij gelukkig en geeft zin aan mijn leven. Alles wat ik doe, heeft een doel! Niets is zinloos. Ik ben niet één van de miljoenen mensen op de aarde, nee, elke mens heeft een eigen wereld. Je kan geen twee dezelfde mensen op de aarde terugvinden. Iedereen heeft zijn eigen personaliteit, zijn eigen karakter waarmee hij zijn doel op de aarde moet vervullen. God heeft iedereen met een bepaald doel geschapen, er bestaat geen levend wezen die voor niets werd geschapen.

Welk doel moet ik volbrengen?
We hebben ongeveer 3500 jaar geleden de bijbel van God gekregen. Iedereen stond naast de haar sinei (de berg waarop God de bijbel aan ons heeft gegeven). Het joodse volk heeft samen nasei venishma geroepen, wat betekent; we zullen doen en luisteren naar alles wat er van ons verwacht wordt.
God heeft ons de bijbel geschonken, waarin er 613 mitswot (morele regels/richtlijnen) staan. Wij moeten ervoor zorgen om al die morele regels goed te handhaven, dan weten we dat we op de goede weg zijn. Er wordt bijvoorbeeld van ons verwacht om onze ouders te respecteren. Zo moeten we beleefd en respectvol tegen onze ouders spreken.  Als ik dat doe dan krijg ik een bevredigd gevoel, ik doe wat er van mij verwacht wordt. God is tevreden van mij. Doe ik dat niet, dan voel ik mij inwendig niet content. Ik weet dan dat ik mij moet verontschuldigen. Als ik de mitswot doe, dan voel ik mij verzadigd. Ik vervul het doel van mijn leven.
Een mens die zonder doel voor zijn ogen leeft, voelt zich inwendig leeg. Zijn leven heeft geen zin. Waarvoor leeft hij? Enkel om plezier te beleven? Wat is zijn doel van het leven? Sommige mensen verkiezen liever zon leven. Dan denken ze dat ze een totale vrijheid hebben. Maar dit is echter niet het geval. Het is juist omgekeerd. We kunnen het met een leven van een kind vergelijken. Stel een kind dat alles zou mogen doen van zijn ouders, ze zouden hem geen aanwijzingen geven, niets verbieden, enzovoort. In het begin zou het kind zich vrij voelen en als een geluksvogel rondlopen, maar al snel zal hij veel stress oplopen. Een kind heeft discipline nodig en moet weten wat wel/niet mag. Wij zijn net hetzelfde. Wij zijn de kinderen van God. God heeft ons geschapen en wij zijn Hem dankbaar dat hij ons de juiste richtlijnen heeft voorgeschreven. Anders zouden we de hele dag met stress rondlopen. Wat zal ik nu doen? Mag het? Is het menselijk? Wat zullen er anderen over denken?...
Om mijn relatie met God op te bouwen probeer ik om zoveel mogelijk naar Hem te spreken, dat kan gebeuren door naar Hem te bidden, maar ik kan eigenlijk de hele dag met Hem converseren. Ik dank Hem voor alle geschenken die hij me constant geeft. Ik bid veel. Voor dat ik iets eet zeg ik een gebed, waar ik God voor dank dat hij mij eten heeft geschonken. Na het eten zeg ik nog eens een gebed, waar ik God dank voor het goede eten en dat ik geen honger meer heb. Zo leef ik continu met God en dan voel ik me nooit alleen. Ik weet dat er iemand achter mij staat. Ik moet zelf niet mijn last dragen. Sowieso is het God die alles voor mij beslist. Ik kan hier geen vinger bewegen, als God het niet bevolen heeft. Dat geeft mij ook een goed gevoel.
Ook het feit dat ik een warmhartig familierelatie heb, geeft mij zin aan mijn leven. Ik kan altijd op mijn familieleden steunen. Ze staan altijd open om mijn mening te horen. Als ik een probleem ervaar, weet ik altijd het adres van mijn ouders. Ze geven mij dan de juiste raad. Samen koesteren wij veel tijd door. Ook op mijn zussen en broers kan ik veel rekenen. Zij staan altijd bereid om mij te helpen. Als ik eens zin heb om te relaxen dan bel ik even mijn zus op en dan kunnen we samen op telefoon spreken. Wij zijn zeer open en eerlijk tegen elkaar. 

Wat maakt mij gelukkig?

Aizehie oeshier? Hasameach bechelkoi (misna avoth 4)-
Wie is rijk? Diegene die tevreden is met zijn lot.


Geluk heeft niets te maken met het materialistische, het heeft met het gevoel van de mens te maken. Het is duidelijk dat niet de rijke man, die geld heeft, de gelukkigste man is. Een persoon die een lotto heeft gewonnen, is gelukkig voor dat ogenblik. Maar dat geluk vergaat zeer snel. Het is niet eeuwig. Hoe komt dat? Want het geld blijft niet eeuwig bij hem.  Echte geluk, is iets dieper. Het is een innerlijk tevredenheid. In elke situatie, wat er maar gebeurd, kan het persoon zelf kiezen of hij die situatie als een geluk ervaart of als ongeluk. 

Ik voel mij gezegend als ik de morele rechten van de thora nastreef. Het geeft mij een opgelucht gevoel, wat ik aan iedereen gun.
Er is nog iets dat mensen gelukkig maakt, en dat is het geven van zichzelf. Een persoon die zich bekommert over een ander, een ander helpt, naar iemand luistert, blijft met een goed gevoel achter. Men voelt zich gelukkig met het goede daad.
Ik voel me ook gelukkig wanneer ik tevreden ben van mezelf. Als ik anderen help, krijg ik een goed gevoel. Als ik erin geslaagd was om mijn moeder te helpen, voel ik me bevredigd.
Het zijn altijd heel kleine dingen waarvan ik gelukkig word. Bijvoorbeeld wanneer ik thuis kom na een lange dag werken en ik hartelijk ontvangen word, of wanneer een vriendin uit mijn kindertijd me opbelt om te vragen hoe het met mij is,
Eigenlijk als ik over mijn lot nadenk, word ik heel gelukkig! Ik heb een familie met zussen en broers, we hebben een mooi huis, ik ben gezond, ik heb mijn eigen kamer, elk seizoen word ik verwend met nieuwe kledij, enzovoort. Daarentegen, zijn er mensen die ondervoed zijn, al de mensen die ziek zijn, mensen zijn dakloos, enzovoort.
Waarover kan ik dan nog klagen?


Post-kritische Geloofsschaal
Ik heb de vragenlijst ingevuld om te zien hoe gelovig ik ben. Hierna volgt mijn resultaten:
Letterlijk geloof= 4,38
Externe kritiek= 1,67
Relativisme= 2,50
Post-kritisch geloof= 3,88

Mijn resultaten wijzen erop dat ik zeer orthodox ben, ik sta hiervoor op 4,38. Dit verraste me helemaal niet. Ik weet dat ik heel gelovig ben, ik behoor tot de joods-orthodoxe gemeenschap. Volgens de resultaten heeft geloof voor mij zowel een symbolische als letterlijke betekenis. Dit vind ik zelf ook.
Voor second naiveté scoor ik ook vrij hoog. Dit omdat ik de godsdienstige verhalen wel geloof, maar ze zijn niet allemaal vandaag helemaal van toepassing. Men moet ze bekijken rekening houdend met de tijd waarin ze geschreven werden.
Voor external critique scoor ik met een 1,67. Dit is voor mij wel duidelijk, ik heb geen kritiek op geloven.
Voor relativism verwachtte ik een lager cijfer dan een 2,5. Relativism behoort meer bij ongeloof, waarbij geloven iets relatiefs is. En bij mij is dit niet het geval. Mijn verklaring hiervoor is, dat de vragenlijst opgesteld werd op basis van het christendom. Enkele vragen gingen dan over Jezus bijvoorbeeld, en daar had ik meestal met niet akkoord geantwoord. Volgens de test wordt dus aangenomen dat ik minder gelovig ben, terwijl dat juist niet het geval is. Dus eigenlijk klopt deze vragenlijst niet helemaal voor mensen die een ander geloof hebben dan het christendom.
Bronvermelding: KU Leuven - Faculteit Theologie en Religiewetenschappen. (2002-2014). Opgeroepen op 8 februari 2016 via http://thomas.theo.kuleuven.be/algemeen/pkg/

Welke getuigenissen spreken mij aan?
Mijn getuigenis: Bruno adjunct-directeur in Don Bosco St. Pieters-Woluwe:
Bruno zegt: Voor mij betekent geloven vaste gronden onder de voeten. Je gaat soms het gevoel hebben dat je er helemaal alleen voor staat. Dat er niemand is die bij je is, die om je geeft. Dan heb ik nog altijd het geluk als gelovige om te mogen ervaren dat er ene nog steeds is: God. Dat geeft je zodanig veel kracht dat je naar andere mensen kan toestappen en dingen doen die je voordien eigenlijk onmogelijk zou geacht hebben.
Ik ga akkoord met die woorden van Bruno. Als gelovige ervaar ik hetzelfde gevoel als hem. Als ik me eens eenzaam in mijn vel voel, dan komt er direct God bij op. Ja, ik ben nooit alleen. God staat altijd achter mij. In de moeilijkste situaties voel ik mij gerust. Ik ben niet alleen. Ik kan tegen iemand mijn gevoelens uiten. En, ja, God draagt mijn last. Ik hoef geen zorgen te maken. Dit gevoel geeft mij elke dag opnieuw kracht om verder te leven.
Bronvermelding Don Bosco: Geraadpleegd op 11 februari 2016 via https://www.youtube.com/watch?v=nBp9vrp_E20

Wat is geloven? Wie is God?
God heeft de wereld geschapen in 6 dagen. Op de 7de dag (sabbat=rust) rustte Hij. God WAS er altijd, IS er nu en ZAL altijd blijven bestaan. Ik geloof dat er maar één God is (monotheïstische levensbeschouwing) en ik doe wat God van mij vraagt. Dit allemaal staat geschreven in de Thora, het geloofsboek van de joden. Deze levensvisie behoort tot de theïstische levensbeschouwing.
In de Thora komen de volgende dimensies aan bod:
-          De mythologische dimensie: Dit zijn de grote verhalen van het
Jodendom (het scheppingsverhaal, de uittocht van Egypte, …).
-          Ook de doctrinele dimensie kunnen we uit de Thora halen. Dit is de leer, een visie, die uitdrukt wat de godsdienst is (cursus).
-          De ethische dimensie: vertelt over het goed of slecht gedrag van de mens, hoe hij zich moet gedragen, enz. (cursus)  ‘derech erets kodmoe latoire’- Respectvol omgaan, staat voorop de Thora. Het allerbelangrijkste van een mens is het goede gedrag!
-          Rituele dimensie: het joodse geloof bestaat uit vele rituele handelingen, die de mens begeleiden vanaf de geboorte tot aan de dood. Vb, sabbat (Zaterdag), 3keer/dag traditioneel gebedsdiensten, kashroet -wij mogen niet alles eten, enkel voedingsmiddelen die voorzien zijn van een hechser (stempel dat de voeding onder toezicht van een rabbijn werd gemaakt) , mezoeza (hangt aan elke joodse deur. Het is een vorm van Shmira, God bewaakt onze woningen), enz.
-          Sociale dimensie: de rituelen worden in groep beleefd. De shul, synagoog, wordt bij het jodendom als gemeenschappelijke plaats gezien. Daar komen de mannen 3 keer/dag samen om te bidden.

Mijn geloof bepaalt mijn leven. Ik weet waarom ik er ben en wat mijn doel in het leven is. Hoe weet ik nu dat ik mijn doel van mijn leven vervul?  Zoals in het begin vermeld, hebben we de Thora gekregen. Daarin staan de 613 mitswot. De Thora is mijn wegwijzer. Als ik die mitswot doe, ben ik op de goede weg en dan realiseer ik het doel van mijn leven. Ik behoor tot de joods-orthodoxe gemeenschap. Daaronder behoren wij tot de Belze gemeenschap. Wij hebben een rabbijn, de Belze rabbijn. Hij woont in Israël.  Als we een vraag hebben dan kunnen we die altijd aan onze rabbijn stellen. Onze rabbijn bestudeert de hele dag de Thora en praktiseert ook natuurlijk al die regels en rechten.
God beheerst de natuur en zorgt voor alles wat er op de aarde gebeurt. Naast dat Hij de leider is van de seizoenen, het weer en natuurverschijnselen, zorgt Hij ook voor elk individu.
Ik doe alles voor God. Waar ik me ook bevind, in welke situatie ik terechtkom, overal is God aanwezig! Hij laat me nooit alleen aan mijn lot over. God ziet ALLES wat ik doe, zodus krijg ik nooit het gevoel dat ik in het geniep iets kan zondigen.

God is mijn vader. Net als een vader altijd het beste voor zijn kind wil, doet God alles voor ons eigen bestwil. Een kind is nog soms te jong om de bedoelingen van zijn vader te begrijpen. Soms heeft hij het gevoel dat zijn vader niet de beste weg voor hem zoekt. Maar dit is niet waar. Op het een of andere manier zal het kind wel begrijpen dat wat zijn vader met hem heeft gedaan ook inderdaad het beste was. En daarom heeft een kind vertrouwen in zijn vader, heeft hij respect voor hem, is hij hem dankbaar, enz. Een dergelijke relatie heb ik met God. Ja, God is mijn vader en al begrijp ik niet altijd dat wat er met mij gebeurt ook werkelijk het beste voor mij is. Weet ik en probeer ik om mijn gedachten zo te richten, om ook dan in die moeilijke situaties mijn Vader, God, te danken. Gam zi letoive= ook dit is voor mijn eigen bestwil. Deze zin herhaal ik honderden keer per dag. Telkens als er iets met gebeurt, niet naar mijn verlangen, zeg ik gam zi letoive en opeens komt er een rustgevend gevoel in mij op. Ja, God doet alles voor mijn eigen bestwil.
Mijn tante verbleef in 2003 twee weken met haar familie in Israël. Op een dag wou ze naar de Klaagmuur (Kotel) gaan. Ze stond bij de bushalte. Samen met haar stonden daar nog honderden mensen. Allemaal moesten ze op de bus geraken. Het was natuurlijk onmogelijk. Alhoewel ze deze situatie voor haar ogen zag, heeft ze toch besloten dat ze kost wat kost op de eerste bus wil geraken. Ze vertrekt al binnen enkele dagen en ze moet daar nog geweest zijn. Toen de bus arriveerde nam ze haar kindjes aan de hand en probeerde om op de bus te geraken. Tot haar teleurstelling werden de deuren voor haar neus gesloten. Wr is geen plaats meer, wacht maar op de volgende bus Mijn tante was echt boos. Met een hele familie in die hitte staan wachten, is echt geen grap. Tot haar geluk kwam er tien minuten later de volgende bus. Onderweg hoorden ze opeens CRASH, BOEMS, .!!!!!. De bus stopte, ze wisten niet wat er aan de hand was. Enkele ogenblikken later werd alles duidelijk. De eerste bus, die op weg was naar de Kotel was, werd door een bom getroffen. Vele reizigers werden op slag doodgeschoten, anderen vielen door de bom dood en velen waren zwaar verwond. Ocharme, al die reizigers! Mijn tante die ondertussen in de tweede bus zat, kon haar oren niet geloven! Zij moest toch ook op die eerste bus zitten! DANKU GOD, waren haar eerste woorden! Al heb ik daarstraks geklaagd, omdat ik geen plaats had op de eerste bus, nu werd het mij duidelijk waarom ik daar niet moest zijn.
Als je dit verhaal als een toeval wil beschouwen, dan vraag ik je gewoon je ogen weid open te maken. Dit kan toch geen toeval zijn. Waarom werden die anderen doodgeschoten en mijn tante niet? God bepaalt wie wel moet leven en wie niet!

Volgens het joods geloof bestaat er geen toeval! Alles wat hier op aarde gebeurt, werd vooraf bestemd door God. Het is voor ons overduidelijk dat er een God bestaat die alles van bovenaf stuurt. 


Geluk is een keuze
Door
 -
apr 24, 2015
701
‘Geluk is een keuze.’ Op deze stelling reageren veel mensen boos en gefrustreerd: als alles me tegenzit kan ik toch niet gelukkig zijn? Ik kies toch niet voor al die tegenslag. Toch is het waar: geluk is een keuze. Je omstandigheden kun je niet veranderen. Maar de omstandigheden bepalen ook niet jouw geluk. Het gaat erom hoe jij met de omstandigheden om gaat. En hoe je je omstandigheden zelf beïnvloed.
Leven in het nu
Gelukkig zijn is: tevreden zijn met je leven. Als je steeds maar stil staat bij wat er in het verleden is gebeurd, wat had kunnen zijn of wat je anders had moeten doen, kun je niet tevreden zijn met je huidige leven. Als je je zorgen gaat maken over de toekomst, is het heel moeilijk om te genieten en tevreden te zijn met het heden. Sta stil bij het nu! Geniet van wat je nu hebt. Dat kan, ook als je leven vol tegenslagen is. Probeer iedere dag na te denken over wat je wél hebt. Dat kunnen kleine dingen zijn: een zonnestraal, een vogel die voor je raam zit te zingen, een leuk gesprek met een vriendin of zomaar een goed boek of een lekker glas wijn. Probeer daarvan dan te genieten zónder gedachten aan het verleden of de toekomst. Je zult zien dat je dan even een geluksmomentje voor jezelf creëert. Als je er eenmaal op let, zal je merken dat je veel van zulke geluksmomentjes kunt ervaren. Geluk is een keuze: kies ervoor om te genieten van het nu, om te genieten van alle kleine mooie dingetjes die je nu hebt.
Positief denken
Tevreden zijn met je leven is ook positief denken. Denk niet: ik ben wel aan het leren, maar ik haal de toets toch niet, maar: als ik dit goed genoeg bestudeer, kan ik die toets best halen!. Datzelfde geldt voor bijna alles in het leven: een sollicitatie kan ook wél goed gaan, ga daar dan vanuit. Natuurlijk zijn de teleurstellingen als het niet lukt groter, maar positief denken blijkt je prestaties te verbeteren. Ook positief denken is, net als geluk, een keuze. Je kunt het jezelf aanleren. Betrap je jezelf op een negatieve gedachte? Dwing jezelf dan om hem om te vormen naar een positieve gedachte. Als je dat consequent vol blijft houden, zal je zien dat je dat vanzelf gaat doen. Want geluk is echt een keuze!
Beweging
Je kunt geluksgevoelens beïnvloeden, die worden namelijk voor een groot deel veroorzaakt door hormonen en andere stoffen in het lichaam, zoals dopamine en endorfine in de hersenen. Die stoffen geven je een geluksgevoel. Zoek daarom bezigheden op die de aanmaak van deze stoffen stimuleren. Bijvoorbeeld sporten. Sporten blijkt de aanmaak van dopamine en endorfine in de hersenen te stimuleren, waardoor je een geluksgevoel ervaart. Blijf dus niet op de bank zitten, maar ga bewegen. Zelfs als je daar geen zin in hebt, is het bijna altijd zo dat als je eenmaal bezig bent, je wel degelijk een geluksgevoel krijgt. De wereld lijkt dan even mooier en beter dan die leek toen je thuis op de bank zat. Kies er dus voor om gelukkig te zijn, kies ervoor om te bewegen!
Kiezen tegen ontevredenheid
Geluk is een keuze, dat betekent dat je ook kunt kiezen voor ongeluk. Niet voor dingen die je overkomen, wel voor gevoelens die je kunt hebben. Waar word je ongelukkig van? Je werk? Misschien kom je wel uit je werk met een heel ontevreden gevoel. Dan is het hoog tijd om na te denken over de vraag hoe dat komt. Geeft je werk je geen energie? Zorgen je collega’s dat je je ongelukkig voelt? Ga op zoek naar stimulerend werk. Ga op zoek naar werk waarvan je energie krijgt, werk dat je uitdaagt. Het blijkt dat mensen die uitgedaagd worden in hun werk daarin gelukkiger zijn. Maar blijf niet bij de pakken neerzitten. Kies ervoor om je situatie te verbeteren. Dat kan zijn door ander werk te zoeken, maar dat kan ook door de situatie in je huidige werk te verbeteren. Praat met je leidinggevende over je ontevredenheid, praat met de collega’s met wie je overhoop ligt of bedenk voor jezelf wat je wél leuk vindt aan je werk en zorg dat je daar weer meer van gaat genieten.
Geluk is een keuze
Geluk is dus een keuze. Gelukkig kun je worden door positief te denken, goed voor je lichaam te zorgen zodat je veel geluksstoffen in je lichaam aanmaakt en door je leven zo in te richten dat je er tevreden mee kunt zijn. Dat betekent soms ook dat je kritisch moet kijken naar de mensen met wie je omgaat. Ga jij om met mensen van wie je gelukkig wordt, waar je energie van krijgt? Of zuigen de mensen van wie je gelukkig wordt juist je energie uit je? Geluk is een keuze. Maak dan ook de juiste keuzes!
https://gezondnu.nl/blogs/geluk-is-een-keuze/

Ik ga helemaal akkoord met de stelling van deze schrijver. Geluk is inderdaad een keuze. Gelukkig kun je zelf worden. Door dingen te doen die je bevredigen en door positief te denken, kies je voor geluk.
Zoals in het artikel aangehaald moet je in het nu leven om gelukkig te worden. Denk niet aan het verleden en ook niet aan wat er in de toekomst gaat gebeuren, verdiep je gewoon in het nu. Denk aan alle positieve dingen die je nu overkomen. Ik heb  dit zelf uitgeprobeerd en vind dat dit inderdaad effectief werkt.




Dit gedicht spreekt mij erg aan. Ik zou  iedereen aanraden om dit meermaals door te nemen. Het vertelt ons de waarheid over ons leven. Als je geluk in je leven wilt hebben, moet je weten dat er daarbij ook minder goede momenten bijhoren.

2 opmerkingen:

  1. Hallo

    Ik heb je blog eens bekeken en moet je laten weten dat ik jouw mening echt wardeer.
    Ik vind het verhaal over je tante die gered werd van de bom op de bus echt merkwaardig. Wat je hierover schrijft dat er geen toeval bestaat, wordt voor iedereen helemaal duidelijk.
    Ik vind wel dat je een tegenstelling in je blog schrijft.
    Je schrijft dat jullie in God geloven en alles wat Hij doet goed is. Zelfs als jullie dat niet altijd inzien. In het verhaal wordt je tante echter boos en ze reageert niet met de woorden die je boven vermeldde 'gam zi letoive'. Zijn er regels wanneer je dat wel zegt en wanneer niet? Wanneer moet je beschouwen dat iets van God komt of dat een mens je iets misdaan heeft?
    Ik ben hier niet zo duidelijk mee... Zou je dat wat uitgebreider kunnen verklaren?

    Veel liefs
    Chaja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Chaja

      Bedankt voor je reactie! Ik vind het leuk dat je mijn blog hebt bekeken.
      Ik begrijp je vraag en ga eens proberen om het eens allemaal uit te leggen.
      Ik geloof in God en weet dat wat Hij dat voor mij het best is. Als er iets met mij gebeurd wat er voor mij niet goed uitziet, blijf ik nog altijd geloven dat dit voor mijn bestwil is. Ookal zie ik dit niet in (Zoals ik al schreef over de vader en het kind).
      MAAR... een mens is maar een mens en soms kan hij dat vergeten. Op het eerste moment na een teleurstelling, kan een mens soms bedroefd, kwaad of droevig worden. En dan komt het moeilijk werk. Je moet jezelf toespreken en jezelf laten geloven dat dit van God komt. Zodra je weet dat het van Hem komt, zal het gemakkelijker zijn om de moeilijkheid te aanvaarden. Dat is wat ik altijd in mijn leven streef. Ik streef ernaar om alle moeilijkheden mooi te aanvaarden en te geloven dat het van God komt. Maar ik herhaal het nog eens, een mens kan en mag eens door de mand vallen!
      Mijn tante stond in de hitte op de bus te wachten, ze werd boos toen er geen plaats meer voor haar was. reactie was normaal. Maar haar opdracht daarna was toen om te geloven dat God deze moeilijkheid haar toestuurde en dat dit voor haar eigen bestwil is.

      Als een mens je iets misdoet is het vaak nog moeilijker om te geloven dat het van God komt. Maar toch is dat onze doel die we willen bereiken!
      Dat noemen wij 'emunah'. Emunah betekent, altijd en overal in God geloven, weten dat hij overal is en alles ziet en dat hij alles doet voor ons eigen bestwil!
      Ik hoop dat je het nu wat beter begrijpt.

      Groetjes
      Gitty

      Verwijderen