Mens en natuur





Ik vind ecologie een heel belangrijk onderwerp. God heeft de wereld geschapen en wij mogen die niet vernietigen. Wij moeten veel aandacht besteden als het om de natuur gaat. We moeten proberen om alles te doen om de natuur in zijn beste staat te houden.
Als wij goed omgaan met de natuur, we gedragen ons goed, zorgt God dat de natuur ook in goede staat blijft. Zo blijft alles goed groeien en bloeien. Als we zich niet goed gedragen dan straft ons God met de natuur. De bomen worden uitgedroogd, fruit, groenten, tarwe, gerst, enz. kunnen niet goed groeien en worden verwelkt, dat tot hongersnood kan leiden.  Zo komen we in een circulaire ronde terecht. (Zie afbeelding hiernaast)


Waar bevind ik me op het vlak van ecologie?
Ik heb mijn ecologische voetafdruk berekend. Al heb ik tot nu toe niet zoveel nadruk gelegd om zuinig om te gaan met de natuur, toch was ik een beetje verbaasd toen ik het resultaat voor mijn ogen zag. Als Belg verbruik ik veel meer dan de voorziene oppervlakte aarde die beschikbaar is voor de mens.  Als iedereen zo zou leven als ik, dan hebben we 2,3 aardbollen nodig! Als individu en als deel van een gemeenschap en een land laten wij ook onze ecologische voetafdruk op deze wereld na. De geïndustrialiseerde landen, waartoe België ook behoort, laten een grote ecologische voetafdruk na in vergelijking met en ten nadele van het Zuiden, de ontwikkelingslanden. Het is vanzelfsprekend dat wij, Westerse landen, moeten leren om beter met de natuur om te gaan en de natuur te respecteren.



De voetafdruk van de gemiddelde Belg bedraagt 7,47 hectare.
Mijn voetafdruk bedraagt 4,08 hectare. Mijn resultaat ligt duidelijk een stuk lager dan de gemiddelde Belg, daarmee ben ik zeer tevreden! Ik ben er van bewust dat ik met een kleine inspanning grote veranderingen op aarde kan teweegbrengen.
Van mijn ouders krijg ik steeds de volgende boodschap mee; ga zuinig om met dingen, daar vloeien alleen maar positieve dingen van voort.
-  Wij hebben immers geen auto in bezit, wij verplaatsen ons meestal te voet of met het openbaar vervoer. Ik woon in de stad, waar het openbaar vervoer overal ter beschikking is. Sowieso kom je meestal met de auto in de file terecht.

-  Het afval wordt bij ons ALTIJD netjes volgens de voorschriften gesorteerd. We hebben thuis 3 containers staan; restafval, PMD en de kartonnen. Mijn ouders zijn daar streng op. Als we boodschappen doen, brengen we meestal een gerecycleerde zak mee, zo komen we niet steeds met plastieken zakken thuis.

ü  - Wij koken altijd met een deksel op de pan of pot. Daardoor besparen wij elektriciteit.

ü  - Al onze ramen zijn voorzien van dubbele beglazing, zo moeten we in de winter de verwarming niet steeds aanzetten.

    - Al onze machines behoren tot de AA-klasse. Hierdoor besparen we veel energie. Oude toestellen worden bij ons vervangen door elektriciteitsbesparende toestellen.

  -   - Als we ons huis verlaten, controleren we eerst of de lichten overal uitgeschakeld zijn. Ook de computer wordt elke avond totaal afgesloten.
-      - Als we met vakantie gaan, schakelen we al onze schakelaars uit.

Natuurlijk kan ik nog ook veel veranderen op vlak van milieuverzorging.
×   Bij ons staat er elke dag vlees of vis op de menu, die bevatten toch een natuurbron van eiwitten… Maar je kan die natuurlijk door andere dingen vervangen
×  Wij printen op wit papier en wij gebruiken dan ook niet vaak gerecycleerd papier
× Ik neem niet graag een douche. Ik zit graag relaxed in een bad.
× Wij kopen ook drinkwater aan, wat ook niet al te goed is voor de natuur

Ik probeer zoveel mogelijk om producten die ethisch verantwoord zijn te gebruiken, maar toch zijn ze meestal veel duurder dan de andere producten. Dan moet ik wel de gewone producten aankopen, omdat ik geld wil besparen. Ook energievervangers installeren; zoals zonnepanelen, zijn peperduur, dus maar met de oude blijven.
Bij mij bestaat er eigenlijk wel een kloof tussen wat ik wil zijn en wat ik ben. Ik wil een echte “groene doener” zijn, maar langs de andere kant is dat niet altijd evident. Ik probeer zoveel mogelijk om er iets aan te doen, maar ik val nog te vaak door de mand. Om toch tot die groep te behoren, zal ik nog veel moeten werken aan mijn omgang met het milieu. Ik zou daarom het beste beginnen met het veranderen van mijn levensstijl op vlak van voeding. Bij mij staat vlees of vis normaal gezien elke dag op het menu, terwijl dat ik me ook verzadigd voel na een vegetarisch menu. Ik vind niet dat ik een vegetariër moet worden, dit vind ik te extreem. Maar ik kan beginnen met twee dagen per week geen vlees of vis te eten. Ik kan er ook op letten om seizoensgebonden voedsel niet te vermijden. Om de natuur beter te verzorgen, ga ik vanaf heden minstens 3 maal/week een douche nemen i.p.v. een lekkere, relaxerende bad. Ik wil en ben bereid om zo hard mogelijk te werken om mijn levensstijl in zijn totaliteit te veranderen. Ik wil een echte ‘groene doener’ worden. Ik begrijp dat dit niet zo van de één op de andere dag zal gebeuren. Met kleine voornemens kan ik mij stilletjes aan veranderen.




Uiteenzetting Tim Jackson
Het is een interessante en belangwekkende uiteenzetting.
Tim Jackson vindt dat onze economie niet goed draait! Onze groeiende welvaart is een groot probleem voor het milieu. We kunnen er niet mee leven maar ook niet zonder. Dump het systeem of verniel de planeet. Een moeilijke keuze. We zitten met een dilemma, een moeilijk dilemma.

Prof. T. Jackson brengt veel argumenten om aan te tonen dat we nu fout bezig zijn.
Argument 1:
“Dus zou ik willen dat jullie je een wereld in 2050 proberen voor te stellen, met zowat 9 miljard mensen, allen hopend op een Westers inkomen, en een Westerse manier van leven. En ik wil jullie dan vragen - en we geven hen dan nog zo'n jaarlijkse 2 % inkomensstijging omdat we geloven in groei. En dan vraag ik jullie: hoe ver en hoe snel moeten we dan vooruit. Hoe slim moeten we dan zijn? Hoeveel technologie hebben we dan nodig voor deze wereld om onze koolstofdoelen te halen?”
Met dit argument geeft hij ons een beeld hoe de wereld er in 2050 zal uitzien. Hier geeft hij een goed argument. Ja, wij hebben de neiging om steeds meer te willen hebben. Maar als we NU al teveel hebben, hoe zullen we dan onze behoeftes in 2050 kunnen bevredigen? Wij zullen in ernstige problemen komen als we zo verder gaan. We moeten ons huidige systeem aanpakken en veranderen om extreme problemen te voorkomen.

Argument 2:
Dit is een vreemd, nogal pervers, verhaal om het simpel te zeggen. Een verhaal over ons, mensen, overgehaald om geld, dat we niet hebben, uit te geven aan zaken, die we niet nodig hebben, om indrukken te creëren, die niet beklijven, op mensen, waar we niet om geven”.
Hier moest ik even om lachen. Maar een gelach die me ook even deed nadenken. Ja, we zijn allemaal dezelfde. Ik bleef er even bij stil staan. Ocharme, ons allemaal. In wat voor economische maatschappij leven wij nu? Gewoon consumeren om een indruk te creëren? Gek! Ja, maar dat doen wij. Wij hebben steeds de nieuwste dingen nodig, om zo tot de groep te horen. We spenderen zoveel tijd en geld in dingen die niets opbrengen. Ze hebben geen nut! En we hebben zelfs niet het geld daarvoor.

Argument 3:
De eerste zit al in de crisis zelf. Wat willen mensen tijdens een crisis, tijdens een recessie? Ze willen zich veilig stellen. Ze willen naar de toekomst kijken. Ze willen minder uitgeven en meer sparen. Maar sparen is dan net verkeerd vanuit het gezichtspunt van het systeem. Keynes noemde dat de "paradox van de soberheid." - sparen vertraagt het herstel. En politici manen ons voortdurend aan om meer krediet op te nemen en minder te sparen, zodat we het spel weer op de rails kunnen krijgen, zodat we de op groei gebaseerde economie aan de gang kunnen houden. Dat is een tegenstrijdigheid, hier komt het systeem niet overeen met wat we zijn als mens.
Ik begrijp wel wat hij hiermee naar voor wil brengen. Tijdens een crisis gaan mensen zeker beginnen sparen en minder uitgeven. Ik heb ook begrip voor wat de politici doen. Zij proberen om de mensen te overtuigen om kredieten op te nemen, want als de mensen beginnen te sparen dan komt de hele economie in een negatieve cyclus terecht. Maar ze moeten ook rekening houden met het milieu en met elk individu. De mensen hebben dan de aanleg om zich eerst te redden vooraleer ze aan het systeem kunnen denken. Hierdoor wordt het ons ook duidelijk dat we in de problemen zitten. We moeten er iets aan doen!

Argument 4:
-          “Waarom is het zo dat we dat, wat zo uitermate evident is, toch niet doen om de klimaatsverandering aan te pakken, heel, heel eenvoudige dingen zoals energie-efficiënte apparaten kopen, spaarlampen gebruiken, af en toe het licht eens uitdoen, onze huizen isoleren?”
-          ‘’We zijn zo bezig met het buiten houden van de giraffen - de kinderen 's morgens naar school brengen, zelf op tijd naar het werk gaan, met het overleven van hopen e-mail, alledaagse politiek, winkelen, eten maken, elke avond een paar kostbare uren weg te vluchten naar prime-time TV of TED online, de hele dag bezig met het buiten houden van de giraffen.’

Hier ga ik helemaal mee akkoord. Er zijn zoveel kleine dingen die we zouden kunnen doen om het milieu te verbeteren, maar we blijven er gewoon niet bij stil staan. Mensen hebben de neiging om te denken dat hun kleine veranderingen toch geen impact op de natuur zullen hebben. Maar het is niet waar, want vele kleine dingen vormen samen één grote!.
Tijd kost geld, dit is een ware stelling. Mensen zijn zo druk bezig doorheen de dag dat ze geen tijd hebben om even na te denken wat ze nog voor het optimaliseren van het milieu zouden kunnen doen.

Argument 5:
-          ‘De psychologie zegt dat er altijd een spanning is, een spanning tussen rekening houden met jezelf en rekening houden met anderen. En deze spanningen hebben diepe evolutionaire wortels. Zelfzuchtig gedrag is dus in bepaalde gevallen adaptief - vecht of vlucht’
-          Het is duidelijk dat we een verantwoordelijkheid hebben om ze uit de armoede te helpen. Het is duidelijk dat we een verantwoordelijkheid hebben om ruimte te voorzien voor groei die echt van tel is voor deze armste landen. En het is eveneens duidelijk dat we dat nooit zullen bereiken als we er niet in slagen de welvaart van de rijke landen zinvoller te herdefiniëren, een welvaart die zinvoller en minder materialistisch is dan het op groei gebaseerde model.’ 

Dit argument is zeker iets waar we rekening mee moeten houden! Ja we moeten de ontwikkelingslanden helpen! Het is soms moeilijk om de beslissing te nemen. Moet ik enkel voor mij zelf zorgen? Of kan ik iets missen om zo de derdewereldlanden te helpen? Er leven momenteel 2 miljard mensen die te weinig geld hebben. Wij leven hier met alle luxe en dan komt er nog een spanning in jezelf op. Wij zouden meer aan de arme landen moeten denken. Wij moeten empathie vertonen. Als wij een beetje meer op onze ecologische voetafdruk zouden letten, zouden ze daar in de ontwikkelingslanden hun ecologische voetafdruk een beetje kunnen uitbreiden. Dit kunnen we zelfs met kleine dingen doen. Ik ga er dus mee akkoord dat ze de westerse welvaart zinvoller moeten herdefiniëren.


Wanneer kunnen we spreken van "duurzaam leven"?
In de interview met Peter Tom  Jones probeert hij ons duidelijk te maken dat er een maatschappelijke verandering noodzakelijk is vanwege de huidige ecologische crisis. Hij heeft het dus over een transitie naar rechtvaardige duurzaamheid. Hij pleit voor een transitie die een hele gedrags- en mentaliteitsverandering veronderstelt.

Hij stelt de strategie van de 4 E’s voor: enable, encourage, exemplify en engage.
·         Enable: dit betekent mogelijk maken, in staat stellen. Het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat mensen zonder al te veel moeite kunnen kiezen voor de duurzame keuze. Ik vind ook dat het veel gemakkelijker zou zijn om duurzaam te leven, wanneer we meer ter beschikking zouden hebben. Hij geeft het volgende voorbeeld; wil de overheid dat minder mensen met de auto’s rijden, dan moeten ze ervoor zorgen dat er op een efficiënter manier het openbaar vervoer kan bereikt worden. 
·         Encourage: dit houdt in dat mensen door de overheid financieel beloond worden voor duurzaam gedrag, en bestraft worden voor de niet-duurzame keuzes. Dit vind ik persoonlijk wel heel belangrijk, wanneer je de hoge prijzen van benzine ziet, dan zal je wel twee keer nadenken voordat je de auto gebruikt wanneer het ook met het openbaar vervoer gaat. Met het voorbeeld van het openbaar vervoer zou de overheid het openbaar vervoer aan zeer lage prijs moeten aanschaffen of zelfs gratis. Tot mijn teleurstelling stijgen jaarlijks de prijzen voor het openbaar vervoer!

·         Exemplify: dit wil zeggen dat de overheid, maar ook alle grote organisaties, het goede voorbeeld moeten geven. Als de mensen dan zien dat zij zich duurzaam gedragen, dan zullen ze hun voorbeeld volgen en gestimuleerd worden.
·         Engage: dit staat voor het stimuleren van engagement voor duurzame keuzes, het ‘bijschaven’ van ons wereldbeeld om duurzaam handelen te ondersteunen.

Het is duidelijk dat de overheid hier een grote rol speelt, zoals bij de uiteenzetting van Tim Jackson. Maar het zit ook aan ons, we kunnen allemaal ons best doen om samen zorg voor het milieu te dragen.




(Veel) te grote ecologische voetafdruk
Met het Living Planet Report maakt de milieuorganisatie WWF om de twee jaar een bilan op van de gezondheid van onze plannet. Uit de recentste editie blijkt dat België slecht scoort op het vlak van zijn ecologische voetafdruk. Maar we zijn niet de enige: we hebben met z’n allen 4,4 keer de planeet aarde nodig om in onze behoeften te voldoen.
Kort gezegd is de ecologische voetafdruk de landoppervlakte in hectare die een mens nodig heeft om in zijn behoeften te voorzien. Iedere bewoner van de aarde verbruikt natuurlijke rijkdommen: om te eten, om zijn afval te verwerken, om zich te verplaatsen, enzovoort. De ruimte die beschikbaar is voor de productie van die rijkdommen, noemen we de biocapaciteit van de aarde. Het gaat vooral om landbouw- en visgronden, bossen, grasland en bebouwde grond.
Hoe meer je van die ruimte nodig hebt om je dagelijkse leven te leiden, hoe groter je ecologische voetafdruk. En hoe sterker je doen en laten onze planeet beïnvloedt. William Rees en Mathis Wackernagel, twee Canadese wetenschappers, ontwikkelden de methode in het begin van de jaren 1990.
Op grote voet
Willen we de aarde redden, dan moeten we afstappen van het idee dat economische groei heilig is. Want de cijfers voorspellen weinig goeds en tonen dat het evenwicht tussen mens en planeet al een tijd zoek is. Ieder van ons kan op 1,8 hectare ruimte van de wereldwijde biocapaciteit aanspraak maken. Maar de harde realiteit is dat de mens een ecologische voetafdruk van 2,7 hectare heeft. Dat was in 1961 slechts de helft daarvan. En in 1985 was de aarde net groot genoeg om ons voldoende biocapaciteit te geven.
Vandaag heeft de wereldbevolking 50 procent meer grondstoffen nodig dan de aarde te bieden heeft. De voetafdruk van de rijke landen blijft stijgen en is vijf keer groter dan die van de ontwikkelingslanden. En die in economisch sterk groeiende landen, zoals China, Brazilië en India neemt bijzonder snel toe. En België? Ons land staat op de vierde plaats in het lijstje van landen met een te grote voetafdruk. Voor twee jaar bekleedden we nog de zeventiende plaats.
India
De ecologische voetafdruk is sinds 1961 verdubbeld en de CO2-uitstoot is vertienvoudigd. Die moet naar beneden door meer efficiëntie in het energiegebruik in te bouwen en door hernieuwbare energie te ontwikkelen. De uitstoot in Europa mag dan gedaald zijn, in India en China neemt die meer toe dan wat we hier als daling bereiken.
Tien tips voor een maatje kleiner
Wat kun je zelf doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Tien nuttige tips van het WWF.
1. Ga voor fair trade
Zo ben je zeker dat de plaatselijke boeren een eerlijke vergoeding krijgen. Bovendien is zorg voor het milieu heel vaak een voorwaarde om een fair-tradelabel te krijgen.
2. Scheid je afval
Zo kan het eenvoudiger worden gerecycleerd. Breng je giftige afval naar het containerpark. Dan wordt het op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier verwerkt.
3. Eet eens vegetarisch
De vleesindustrie is verantwoordelijk voor heel wat schadelijke broeikasgassen. Komt de carnivoor in je toch naar boven? Kies dan vlees van biologisch gekweekte dieren.
4. Vraag ecocheques aan je werkgever
Daarmee kun je tal van milieuvriendelijke producten en diensten kopen, zoals spaardouchekoppen, spaarlampen, compostvaten, rijopleidingen, enz.
5. Eet seizoensgroenten en -fruit van lokale boeren
Aardbeien in de winter? Die moeten van ver komen of zijn in serres geteeld. Hoe dan ook is er veel energie nodig om ze op je bord te krijgen.
6. Spring zuinig om met water
Installeer een spaarknop op het toilet, stop de wasmachine zo vol mogelijk en koop een spaardouchekop.
7. Schakel over op groene stroom
Die wordt geproduceerd op milieuvriendelijke manieren, bijv. met zonnepanelen, windmolens of waterturbines. Meer info bij je energieleverancier.
8. Kies zuinige huishoudtoestellen
Je huishoudtoestellen zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk stuk van je energiefactuur. Kies apparaten met een A+ of A++ label. Die zijn het zuinigst.
9. Ga dichterbij huis met vakantie
Vliegtuigreizen verslinden energie en vervuilen onze leefomgeving. Ga liever met de trein of de boot. Vertrek je toch met de auto? Gebruik dan ter plaatse zo veel mogelijk het openbaar vervoer.
10. Kleef een antireclamesticker op je brievenbus
Zo verspil je minder papier. Het grootste deel van het reclamedrukwerk belandt toch meteen in de papiermand.

https://www.gva.be/cnt/aid1093312/veel-te-grote-ecologische-voetafdruk


Dit artikel laat duidelijk zien dat onze ecologische voetafrduk VEEL te groot is. We zien ook dat België helemaal niet goed scoort. We nemen de vierde plaats op de lijst van de landen die een te grote voetafdruk hebben, terwijl we vorig jaar nog op de zeventiende plaats stonden? Is dit niet erg??
Ik vind dat we hier allemaal samen aan moeten werken. Samen staan we sterk! De 10 niuttige tips moet door iedereen eens uitgeprobeerd worden. Het is de moeite waard en ons landje wordt dan gegarandeerd weer een maatje kleiner!



Mens en natuur: The greed song


Nadat ik de greed song heb bekeken, ben ik van mening dat het een heel goed visie weergeeft over onze behoeften. Mensen denken steeds dat ze meer en meer moeten consumeren, mensen streven om meer en nog meer te willen hebben. Maar dat is zeker niet goed voor ons, we mogen wel eens iets nieuw ding kopen, maar we moeten ook weten waar de grens ligt!

In de huidige maatschappij is iedereen in het bezit van verschillende  luxe artikelen. Wij zouden moeten ophouden met zoveel te consumeren, opdat we ons portemonnee niet  leeg zouden maken.
Als iemand ziet dat zijn vriend een nieuwe apparaat heeft, wordt hij soms jaloers op zijn vriend en dan gaat hij ook zo'n nieuwe apparaat kopen, om zo tot de hogere klasse te behoren en meer te hebben!

Het is een goed gekozen film, en ik vind dat iedereen het eens zou mogen bekijken. De boodschap is duidelijk, we moeten een beetje zuiniger met ons geld omgaan!







moeder aarde

wat zij in zich heeft
alles
geeft zij ons
moeder aarde

dat
waarmee wij ons voeden
waarmee wij ons kleden en warmen
waarmee wij ons sieren en verrijken

daarom
koester haar
moeder aarde
haar
en haar gaven

neem ervan
haal af wat nodig is
met respect
liefdevol
proef en ruik die gaven
voel en betast ze
geniet ze
intens

maar
overvraag niet
nooit

https://www.gedichten.nl/nedermap/netgedichten/netgedicht/247018.html?zoekresultaat=ja

Dit gedicht vertelt ons over de mooie aarde die God ons geschonken heeft, MAAR... waarschuwt ons ook om er zuinig mee om te gaan...

2 opmerkingen:

  1. Beste Gitty

    Bedankt voor je leerrijke blog! Ik sta echt versteld van je visie op het leven!

    Ik heb je blog met veel interesse gelezen en ik werd overtuigd van je visie.
    Ik persoonlijk ben echt geen groene doener. Ik leef op een hoge standaard en denk bijna nooit aan de natuur.
    Enkele weken geleden heb ik een jaarafrekening gekregen van mijn electriciteitsleverancier. Ik stond versteld van het torenhoge bedrag. Ik was zeker dat dit een vergissing moest zijn en belde hen direct op. Ze keken echter mijn verbruik na en zeiden me dat ik een abnormale hoge verbruik heb. Ik wist niet goed wat ik nu moest doen. Zo kon het niet verder gaan.
    Het was de eerste keer dat ik echt eens aan de natuur dacht en aan onze ecologische voetafdruk. Ik voelde me slecht voor de natuur. Ik misbruikte haar gewoon.
    Bij mij is een lange bad nemen, na een vermoeiende dag, vanzelfsprekend. Ik denk nooit aan al het waterverspilling daarvan.
    Ik heb een huis van 3 verdiepingen met kindjes. Ik kan toch niet de hele dag naar boven lopen om te kijken of ze de lichten uitdoen?
    Voor mij is het ook moeilijk om niet dagelijks vlees/vis te eten. Wat moet er anders op tafel komen?

    Ik ben helemaal in de war! Ik wil graag mijn best doen. Jouw visie op onze ecologische voetafdruk heeft me al ook helemaal overtuigd.
    Maar ik voel dat het nog een heel grote stap voor mij zal zijn. Hoe pak ik het aan?
    Moet ik nu verhuizen, om mijn kindjes beter in het oog te houden?
    Moeten we vegetarisch worden?

    Ik zou graag je raad willen horen!

    In afwachting op je antwoord,
    pessie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Pessie

      Ik ben blij te lezen dat mijn visie je overtuigde en dat je je in handen wil nemen om de natuur te beschermen. Het is inderdaad een belangrijk onderwerp waarover wij vaak vergeten te reflecteren.
      Ik zie dat je al veel voorbeelden opnoemt waarin je kan verbeteren. Ik kan je geen plan opstellen wat je allemaal moet doen, maar ik wil je wel een belangrijke tip meegeven.
      Wat je maar doet, doe het in kleine stapjes, wel langzaam maar toch zeker!
      Toen ik aan deze vak begon te werken was ik ook niet zo bewust van al de bedreigingen op de natuur. Ik verdiepte me in verschillende literaturen en nam een vaste beslissing dat ik me ga verbeteren. Ik begon wel in heel kleine stapjes. Eerst liet ik één bad per week vallen, toen dit al heel goed meeviel, ging ik over naar meer. En zo deed ik en doe ik nog altijd met alle andere dingen die de natuur bedreigen.
      Het is dus zeker niet de bedoeling om drastische veranderingen te maken. Je moet niet verhuizen of vegetariër worden. Wees gewoon een beetje creatief. Je kan bijvoorbeeld een beloningssysteem ivoeren voor de kinderen die niet vergeten om het licht uit te doen als ze een kamer verlaten. Kijk ook eens op het internet om te zien wat voor lekker menus er allemaal bestaan zonder vlees en vis.
      En vooral, doe het rustig aan en geloof in jezelf! Je zal verrast staan van je vooruitgang!


      Ik ben benieuwd om te horen hoe het lukte!

      Veel succes!
      Gitty

      Verwijderen